Васил Найденов: "Пайнер" стават все по-добри

Певецът Васил Найденов се включи със своя позиция в разразилия се медиен дебат и безкрайни дискусии относно спечелените от "Пайнер Медиа" почти два милиона лева по Оперативна програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика“. Собственикът на компанията инж. Митко Димитров обясни, че парите основно ще отидат за по-качествена ТВ техника и за българския фолклор.
Ето и позицията на естрадната звезда Васил Найденов, изразена пред "24 часа":
Докато има телевизии и радиа, които не произвеждат, а въртят наготово чужди песни, други като "Пайнер" работят професионално и затова ще получават инвестиции.
Прост пример - направих един дует преди Нова година, предложих песента на няколко музикални телевизии, не я пуснаха. А от телевизия "The Voice" директно отказаха да пускат българска музика.
За разлика от тях, други като "Пайнер" подходиха професионално и тъкмо оттам предложиха да въртят песента. По същия начин се обадиха от "Ара аудио-видео".
Това са типични примери на два подхода - губещ и професионално печеливш.
Нещата ще бъдат такива, докато някои търсят авангардни моди и изпълняват чужди интереси. Това реално е една от причините у нас да няма българска музика. И ще е така, докато не се въведе закон за ротация на българска музика, както е във Франция и както е било в Италия. А има ли ротация, ще има и дотация. Иначе обрат е немислим и ще се обслужват чужди интереси. Но това е въпрос на държавен контрол и политика. Но отново въртим и сучим за едно и също.
Няма какво да се сърдим дали "Пайнер", или друг е получил инвестиция, след като почти никоя от телевизиите и радиата не желае да пуска българска музика, освен БГ радио. Познавам много мои колеги, и то от младото поколение, които нямат достъп до български ефир. Докато няма нормална ротация на българска музика, ще е така. Ако пуснеш телевизията, ще разбереш къде си, същото е в Турция, в Румъния... За Русия да не говорим.
Във Франция има Закон за френската музика. А у нас включиш ли радио или телевизия, няма да разбереш в коя страна се намираш. Преди години слушахме само съветска музика, сега - само американска и английска. Това е положението.
Аз не съм най-потърпевшият, защото продължавам да работя и имам всенародната
любов. Ами ако нямам тази любов народна и тепърва съм тръгнал да търся публика, какво би станало? По същия начин като на мен бе отговорено и на Ясен от група "Те", който направи прекрасна песен със съпругата си преди Нова година. И на тях им бе казано в тв "The Voice", че не се пуска БГ музика.

Преди това такъв отговор получиха и ФСБ. А в края на краищата те имат български ефир, работят под български флаг. Никак не е лесно да правиш музика в България. Производството на една песен струва много пари, произвеждането на видеоклип струва още повече. И когато накрая се произведе българска музика, тя не намира своето място за нормални ротации в нашите телевизии и радиа.
В случая не е страшно, че "Пайнер" са спечелили, а че другите не пускат българска музика. Да направят и те проекти и да печелят. Оня ден включих тяхната телевизия, пееше Галена. И снимките на видеоклипа бяха на световно ниво.
Странно разсъждава Теди Москов, като иска да организира протести, заради получената субсидия. Нека види причината, поради която се дава. За да се искат пари от еврофондовете, трябва да произвеждаш, а не да въртиш на автопилот чужди клипове. "Пайнер" денонощно пускат произведени от тях клипове. Не съм техен защитник, но истината е, че стават все по-добри.

Няма коментари:

Публикуване на коментар